Het is vroeg. De zon heeft haar slaap nog niet helemaal uit, gelukkig. Haar vriend blaast zachtjes een verkoelend briesje. Ik jog, hardlopen durf ik het niet te noemen. Het ene park uit en het volgende park in. Het eekhoorntje wil nog steeds geen kennismaken en schiet onder de struiken. Ik loop mijn vaste rondje. Aan mijn rechterhand het Van Maerlantlyceum, verscholen achter hoge bomen. Nu is het nog stil. Volgende week wordt dat heel anders. Dan zet de school zijn deuren weer wijd open voor het nieuwe schooljaar en verwelkomt honderden leerlingen. Voor de brugklassers worden die eerste dagen en weken extra spannend. Ga je alleen naar een nieuwe school of gaan er vriendjes mee? Elke dag fietsen, pffff. Moet ik vechten voor een plekje in die hele grote fietsenstalling? Hoe hoort het hier eigenlijk? Vind ik mijn weg? Lukt het mij wel? Ga ik het leuk vinden? Past deze school wel bij mij?

Voor de eindexamenkandidaten wordt dit hopelijk hun laatste jaar. Hoe zeker ben je daarvan? Sta je er goed voor of moet je een tandje bijzetten? En weet je al wat je gaat doen nà dit jaar? Heb je daar al ideeën over of komt dat wel? Is een tussenjaar een goed plan, een tijdje backpakken en wat van de wereld zien? Een HBO- of WO-opleiding en zo ja, welke opleiding? Ben je er wel klaar mee en wil je gewoon gaan werken? Heb je misschien al een eigen bedrijf dat je verder wil uitbouwen?

Weet jij wat bij jou past, waar jij echt warm voor loopt, eerder je bed voor uit komt? Doe jij wat je vrienden doen of wat anderen denken dat bij jou past? Of sta je stevig genoeg in je schoenen om de regie over jouw leven te pakken en zelf keuzes te maken?